keskiviikko 8. syyskuuta 2021

Asukaslähtöisempää hallintoa suoran demokratian keinoin

Vaikka huoli hallinnon asukaslähtöisyyden puutteesta on tervehenkistä ja ehkä toisinaan aiheellistakin, rohkenen epäillä sen lähitulevaisuudessa lievenevän. Tätä on ollut omiaan edesauttamaan esimerkiksi osallistavan budjetoinnin täytäntöönpano, jonka myötä jokainen kaupunkilainen saa ehdottaa hankkeita, joista viranhaltijat toteuttavat suosituimmat. Luottamuspaikoista ja hallintosäännön pykälistä itsensä uuvuksiin vääntäneet 59 valtuutettua eivät liene täysissä ruumiin ja sielun voimissaan kyetäkseen tekemään laadukasta päätöksentekoa 120 289 ihmisen asioista. Siksi valtaa olisi hajautettava vieläkin enemmän!

Viime aikoina kenties liian vähälle huomiolle on jäänyt se tosiseikka, että  kumppanuuspöydät aloittavat tässä kaupungissa  toimintansa aivan kohta pian. Jokaiselle neljälle suuralueelle perustettavan kumppanuuspöydän ansiosta ihmisten, yritysten, yhdistysten ja yhteisöjen näkemyksiä päästään kuulemaan päätöksenteossa entistä paremmin myös vaalien välillä. Äänestäjien lisäksi myös lasten ja lemmikkien näkökulmia päästään huomioimaan mahdollisimman matalalla kynnyksellä. 

Lähiaikoina päättäjien tehtäväksi jää kumppanuuspöytien toiminnan tarkempi määrittely. Itse kannatan ihmisten ja yhteisöjen painoarvon merkittävää lisäämistä niin budjetointiin kuin muihinkin linjauksiin. Uskonkin, että mahdollisimman suora vuoropuhelu on omiaan kohentamaan päätöksenteon laatua. Koska pelkät kahvipöytäkeskustelut tuskin riittävät asukaslähtöisemmän hallinnon luomiseen, pitäisi jokaiselle kumppanuuspöydille antaa mahdollisimman suuret valtuudet kaupungin budjetin kohdentamiseen mahdollisimman suurella osuudella. Tämä olisi omiaan toteuttamaan sellaista ideaalitilannetta, jossa päätökset tehdään mahdollisimman lähellä niiden vaikutuspiiriä. 

Kumppanuuspöydillä (engl. Community boards) on muuten maailmalla pitkät perinteet: mainittakoon vaikkapa New York City, jonka hallinnossa niiden rooli on päätöksenteossa suuri. Parhaassa tapauksessa niiden vaikutus tulee täälläkin olemaan merkittävä, mikä viime kädessä on toki meistä lahtelaisista itsestämme kiinni.

Julkaistu Etelä-Suomen Sanomissa 31.8.2021


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti