lauantai 19. kesäkuuta 2021

Syrjäytymistä ehkäistäköön historiallisin keinoin!

Viime vuosina on yksi vapaa-ajan harrasteistani ollut vanhojen sanomalehtien selailu: mistä tulimme, minne menimme ja missä kuljimme kerran; sinne ja takaisin, mutta kuinkas sitten kävikään. Kansainvälinen kulkutauti jääväsi ihmiset osallistumasta tähänkään toimintaan, johon Päijät-Hämeen maakuntakirjasto on tarjonnut otolliset puitteet: paikallislehtien vanhojen vuosikertapainosten selailu onkin ollut antoisaa puuhaa!

Toinen havaintoni on tällä erää ollut se, että Lahden kaupunki värvättiin mukaan hallituksen työllistämistoimiin. Julkisten varojen kohdentaminen työllisyyden edistämiseen onkin järkevää eritoten sikäli, mikäli asiaa katsotaan inhimillisestä näkökulmasta: passivoitumisen pysäyttäminen on kaikin puolin tärkeää ja hyödyllistä!

Maamme hallituksen avokätisyydestä huolimatta ei kuitenkaan saa syntyä sellaista positiivista ongelmaa, että mistä työttömille löydettäisiin mielekästä tehtävää. Kysyntäpuoli olisi tosin jokseenkin kunnossa, sillä minulla on ratkaisu:

Paikallislehtien vuosikertapainokset sekä mikrofilmit olisi oitis digitalisoitava. Sitä ei toistaiseksi voine automatisoida, mutta sitä suuremmalla syyllä saataisiin toimettomille tekemistä. Ja mieltäkin varmasti lämmittäisi jokaisen, joka pääsisi pystyttämään suurta virstanpylvästä kotiseutuhistorian puolesta. Itse ainakin odotan innolla, milloin pääsisin jälleen vanhoja sanomalehtiä selailemaan ikään kuin uusia digi- ja näköislehtiä. Menneisyyden muistaminen tänään lieneekin omiaan luomaan entistä parempaa nykypäivää huomenna!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti