torstai 10. huhtikuuta 2025

Lahden lähiöiden elinvoima ei välttämättä ole rahasta kiinni

Lahti on suurten lähiöiden kaupunki. Tämä tuskin yllättää ketään, joka kaupunkilaisten tuntoja seuraa. Viime aikoina huolenaiheena onkin ollut Metsäkankaan ostarin palvelujen kohtalo. Miten käy lähiöiden jos mitään ei tehdä? 

Huoli on aiheellinen, onhan kansalaisaktiivisuutta kotikaupunkimme lähiöissä syntynyt ansiokkain elkein: renkomäkeläiset puolustivat lähiluontoaan 800 nimen voimin, siinä missä 
yli 1700 ihmistä vannoi Saksalan uimahallin nimeen ja Nastolassa peräänkuulutettiin 2000 asukkaan nimissä peruskoulun puolesta. Möysässä puolestaan Ruolan ostoskeskuksen palvelujen jatkuvuutta puolusti lähes 1300 ihmistä, minkä kaupunginhallitus pöytäkirjassaan totesi otettavan huomioon asian edetessä. Vaalien jälkeen työ jatkuu!


Kaavoituksessa kaikkien osapuolten huomiointi on tärkeää jo mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, olivat sitten kyseessä esimerkiksi asukkaat tai yritykset eli asiakkaat ja palveluntarjoajat. Ja mikä parasta, tämän ei välttämättä tarvitse maksaa veronmaksajille yhtään ylimääräistä, kunhan kaavatyöhankkeiden toteutukset perustuvat perusteelliseen kaupunkisuunnitteluun kaikkien asianosaisten kokonaisetu maksimoiden. 

Kyse ei siis aina ole rahasta vaan ennen kaikkea huolellisesti valmistelluista päätöksistä.  Lahti on suurten lähiöiden kaupunki eikä elinvoimaisten lähiöiden tukahduttaminen vetele!

Johannes Mäkilä
kunta- ja aluevaaliehdokas (kok.)

Julkaistu Etelä-Suomen Sanomissa 9.4.2025

maanantai 6. tammikuuta 2025

Möysän palvelutarjonnan säilymisen edellytykset huomioitava kaavoituksessa

Meillä Möysässä on korviimme kantautunut surullisia uutisia: Möysän ostari meinataan purkaa, ja Lidl himoitsee koko tonttia itselleen. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että valtava määrä palveluja katoaisi, minkä lisäksi moni ihminen menettäisi työpaikkansa. Lisäksi asuntojen arvot uhkaisivat laskea.

Möysän ostarilta löytyy mm. ravintola, apteekki, parikin jumppasalia, kukkakauppa, valokuvaamo, hierojakoulu, kioski ynnä muuta mukavaa! Näiden kaikkien korvaaminen jollakin marketilla ei vetäisi likimainkaan vertoja nykytilanteeseen. Kehityskulku onkin erittäin huolestuttava.

On toki vääjäämätön tosiseikka, että nykyisen ostoskeskuksen purkaminen on ainoa realistinen vaihtoehto. Paikallisia pienyrityksiä ei kuitenkaan ole huomioitu, kun katsoo kaavoitussuunnitelmia, joista pienemmät liiketilat loistavat poissaolollaan.

Möysään on toki toinenkin marketti tervetullut MUTTA jos tämä poissulkee nykyisen yrityskannan ja palvelutarjonnan jatkoedellytykset niin onko tässä mitään järkeä? Me möysäläiset olemme erittäin huolissamme.

Onkin syytä selvittää nykyisten yritysten jatkohalukkuus, ja asianosaisten viranhaltijoiden sekä valtuutettujen tehtävä tarvittavat johtopäätökset kaavoitusprosessin edetessä. 

Vertailun vuoksi mainittakoon meille pohjolan perukoille kantautuneen uutisia, joiden nojalla Pariisin kaupunki on päättänyt pitää kivijalkaliikkeitään kuin kukkaa kämmenellä. Jos siis sielläkin siihen kyetään niin miksei myös täällä? Missä on se vanha kunnon bisnes cityn henki?

Lahti on suurten lähiöiden kaupunki, eikä elinvoimaisten lähiöiden tukahduttaminen vetele! Eihän?

Julkaistu Etelä-Suomen Sanomissa 27.5.2024