tiistai 25. syyskuuta 2012

Päijät-Hämeestä osavaltio?

Moni vähänkin uutisia seuraava suomalainen lienee saanut tarpeekseen kuntaliitoskeskustelusta: jauhetaan ja jankutetaan, ilman että saadaan aikaan mitään konkreettista lopputulosta. Rajasotaa käydään kaikkialla maassamme Utsjoesta Hankoon ja Eckeröstä Ilomantsiin. Ainakin melkein.

 Mielestäni rajojen siirrot ja leikkaukset eivät tuota tarpeeksi suurta muutosta ja siksi suomesta pitäisikin tehdä liittovaltio kuten mm. USA, Sveitsi, Saksa, Australia ja moni muu.

 Tällä hetkellä Ahvenanmaa on Suomen ainoa autonominen osavaltio. Sillä on laaja päätösvalta omissa asioissaan kuten verotuksessa sekä maahanmuuttopolitiikassa. Läheskään kaikkea ei siis sanella Helsingistä käsin. Ahvenanmaalla onkin alhainen verotus ja vahva talous. Toisaalta, Ahvenanmaan kansalaiseksi ei niin vaan pääse. Jos kaikki Suomen maakunnat olisivat Ahvenanmaan kaltaisia osavaltioita, tulisi paikallistason päätöksenteosta tehokasta ja dynaamista: maakuntakeskuksista tulisi osavaltioiden pääkaupunkeja ja niissä kokoontuisi paikallinen parlamentti. Kunnista muodostuvat piirikunnat olisivat vaalipiirejä sekä alemman tason hallintoyksikköjä. Maakunnat alkaisivat kilpailla keskenään niin asukkaista, yrityksistä kuin palveluiden laadustakin. Se voisi tapahtua esimerkiksi veroja laskemalla. Säilyttääkseen (ja kasvattaakseen) elinvoimaisuuttaan ne erikoistuisivat lisää. Kaikki hyötyisivät!

 Itä-Häme muodostuu Heinolasta, Sysmästä ja Hartolasta. Niistä kannattaisi muodostaa Itä-Hämeen piirikunta. Heinola olisi piirikunnan hallinnollinen pääkaupunki, jossa piirikunnanvaltuusto kokoontuisi. Hartolasta ja Sysmästä päätöksenteko ei kuitenkaan katoaisi, sillä niiden valtuustoissa voisivat kokoontua ns. kyläkäräjät. Niiden toiminta olisi vapaamuotoisempaa ja niiden muodostamisesta vastaisivat kylätoimikunnat sekä muut paikalliset järjestöt. Myös koulut ja seurakunnat voisivat asettaa omat edustajansa.

sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Heinolassa hyvä kasvaa yritykseksi?

Heinolassa on hyvä kasvaa isoksi. paitsi allekirjoittanut, myös moni muukin Heinolassa isoksi kasvanut lienee täysin samaa mieltä. Mutta mitenkäs on asian laita elinkeinoelämän suhteen? Onko Heinola yrittäjäystävällinen kaupunki? Siihen on paha ottaa kantaa ellei itse ole yrittäjä. Mikään ei kuitenkaan ole täydellistä joten aina voi pistää paremmaksi.

 Siinä missä Helsinkiä kutsutaan Stadiksi ja Tamperetta Manseksi, kutsutaan Heinolaa Hönöläksi. Haluammeko me heinolalaiset muiden suomalaisten luulevan meitä hönöiksi?
 Sen sijaan että Heinola tunnetaan valittamisen Mekkana, pitäisi Heinolan tulla tunnetuksi jonkin myönteisen asian kuten positiivisuuden Mekkana.

 Vaikka Heinolaa ei kriisikunnaksi luokitellakaan, ei Heinola mikään mallikuntakaan ole, ainakaan työttömyysprosentin suhteen. Miten sitten tehdä Heinolasta mallikunta? Tapoja on monia, tässä niistä kaksi: erinomaiset suhteet elinkeinoelämän eri tahoihin ja positiivisempi suhtautuminen yrittäjyyteen johtaisivat siihen että tulevaisuudessa tämän kirjoituksen otsikosta tulisi tosiasia. Päättäjät voisivat perustaa vaikkapa elinkeinolautakunnan joka voisi täysillä keskittyä kyseisiin asioihin.

 Mielestäni jokaisen tässä hyvinvointiyhteiskunnassa pitäisi saada työ- tai opiskelupaikka. Hallituksen lanseeraama nuorten yhteiskuntatakuu onkin lottovoitto maamme nuorisolle! Julkinen sektori (valtio ja kunnat) eivät kuitenkaan kaikkia voi työllistää sillä sosialismi ei toimi. Kenenkään ei siis tarvitse olla edes mikrotaloustieteen professori tajutakseen että yrityksiä todella tarvitaan mm. uusien työpaikkojen synnyttämiseen. Säilyäkseen elinvoimaisena kuntana, tarvitsee Heinola lisää yrityksiä!