perjantai 27. lokakuuta 2017

Joustavan opiskelun puolesta

Opiskelun joustavuus on monille opiskelijoille tärkeää. Viime vuosina joustavuudessa on otettu suuria edistysaskelia mutta paljon on vielä tehtävää: näkemykseni mukaan opiskelu ei ole vielä läheskään niin joustavaa kuin se voisi parhaimmillaan olla: modernin teknologian tarjoamista mahdollisuuksista olisi otettava kaikki hyöty irti!

Tenttiakvaariot ovat lisänneet opiskelun joustavuutta kiitettävästi. Niiden ansiosta on mahdollista valita itselleen kaikkein parhaiten sopiva ajankohta. Itse olen suosinut tenttimistä iltapäivällä, jolloin aamun ja aamupäivän on voinut omistaa kertaamiselle. Tällä hetkellä Turun yliopiston opiskelijat voivat tehdä sähköisiä tenttejä Porissa, Raumalla sekä Turussa, jälkimmäisessä vieläpä useassa eri sijainnissa. Tenttiakvaarioista tulisi kuitenkin tehdä valtakunnallinen järjestelmä, jolloin opiskelijat eivät olisi niin sidottuja tiettyyn maantieteellisen sijaintiin. Valtakunnallisen tenttiakvaarion tärkeys korostuu erityisesti harjoittelun aikana, sillä monet opiskelijat suorittavat harjoittelunsa opiskelukaupunkinsa ulkopuolella. Valtakunnallisuus olisi tärkeää myös kesällä, jonka monet opiskelijat viettävät niin ikään muualla.

Tästä päästäänkin seuraavaan kehitysehdotukseen: kesäinen kolmas lukukausi lisäisi joustavuutta merkittävästi kun kesäopiskelun esteet poistuisivat. Mikäli opiskelijalla on kesällä ylimääräistä aikaa, on yliopiston ehdottomasti tarjottava mahdollisuuksia opiskeluun! Minulla on tästä omakohtaisia kokemusia, ei kuitenkaan positiivisia sellaisia: eräänä keväänä suunnittelin ajankäyttöäni ja huomasin aikani riittävän erään sähköisen kirjatentin suorittamiseen. Lähetin tentaattorille sähköpostia, johon sain tylyn vastauksen "tenttiä ei voi tehdä kesällä". Nämä kesäopiskelun esteet jäävät onneksi lähiaikoina historiaan, ainakin mikäli se minusta on kiinni!

Kesäopintojen ei kuitenkaan tarvitse sitoa opiskelijoita saati opettajia yliopistolle: päinvastoin, opiskelua on mahdollista kehittää sijainninkin kannalta joustavaksi kautta linjan! Verkkokurssit ovat tähän loistava keino. Myös verkkokurssit ovat viime vuosina yleistyneet huomattavasti. Kehityksen soisi jatkuvan samansuuntaisena myös tulevaisuudessa. Digitalisaation ansiosta vuorovaikutus ja tiedon jakaminen käyvät käden käänteessä. Siksi verkkokurssit ovat mielestäni loistava tapa järjestää opetusta.

Joillakin kursseilla ongelmana on se, että oppikirjoja ei riitä kaikille. Tähänkin ongelmaan on olemassa ratkaisu: sähköiset kurssikirjat. Entistä useammilla kursseilla olisi syytä ottaa verkkokirjat käyttöön. Ne olisivat omiaan lisäämään opiskelijoiden tasavertaisia lähtökohtia oppimiseen.

Nämä kaikki keinot joustavamman opiskelun lisäämiseksi lienevät suhteellisen helposti toteutettavissa. Lisäksi niistä vallinnee varsin laaja yksimielisyys. Joustava opiskelu on asia, jonka puolesta haluan toimia täydellä tarmolla, toivottavasti myös moni muukin; valjastakaamme kehitys hyödyksemme!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti